Sveriges högsta vattenfall är Njupeskär

Sveriges högsta vattenfall

Sitter och tänker på förra sommaren som blev minst sagt annorlunda för oss. Efter att ha stannat hemma istället för att åka till St Louis och besöka släkt kände jag att vi behövde göra något coolt. Det blev Sveriges högsta vattenfall som heter Njupeskär. Det här är en fantastisk plats som bjuder på vyer som är svåra att återge med rättvisa på bild.

En utflykt till Sveriges högsta vattenfall Njupeskär är som häftigast under höst och vår. Det är nämligen då som vattenmassorna ger bästa effekten. Under sommaren har vi fördelen att det går att bada i fallets vattenmassor. Inte direkt under fallet förstås, det kan bli obehagligt!

Sveriges högsta vattenfall är 125 meter

Det är svindlande, jag vet! Lodrätt rör det sig i praktiken om 90 meter men det är också något att skåda. För att se Sveriges högsta vattenfall ska du ta dig till Idre Fjäll i norra Dalarna. Det fria fallet med vatten är 70 meter högt.

Det som jag inte kan få med på bild är ljudeffekten av vattenmassorna som faller ner mot marken. Det låter lite som ett flygplan som kommer in för landning. Vatten sprids överallt. Jag tog djupa andetag och tänkte att det ändå måste vara superbra för hälsan.

Om du ändå ska till Idre Fjäll kan du köra en timme till Fulufjällets nationalpark. Där finns det en vandringsled som tar dig till fallet. Vid ledens början har du en parkering och det är smidigt. Vandringen bjuder också på fotografiska ögonblick.

Du kan gå över små bäckar. Ta med barn som får testa att leka lite bland dessa naturunder! På vägen går det att stanna på rastplatser för att fika och njuta av utsikten.

Missa inte världens äldsta träd som också finns i nationalparken. För att se detta ska du ta dig upp till Fulufjällsplatån. Där står Old Tjikko som sägs vara omkring 10 000 år gammalt!

Vinter vid Sveriges högsta vattenfall

Om du ska upp till Idre på vintern kan det faktiskt också vara läge att ta en titt på Sveriges högsta vattenfall. Njupeskär är då fruset och det är en mäkta upplevelse. En del klättrar på fallet men det är lite för mycket för mig kan jag säga.

Om du älskar naturfotografering ska du inte missa Sveriges högsta vattenfall. Året om är detta ett bra resmål och särskilt nu när vi ska hålla avstånd och försöka skydda varandra från virus!

Sveriges högsta vattenfall är Njupeskär
Scroll to top