Jag tänker på bilder och smink

foto och smink

Inom min bransch är det fullt normalt att ha en sminkös med för varje uppdrag. Ibland kallas den här personen för en stylist. Ska det vara folk med på bilden så ska de sminkas. Är det bilder för reklam för ställen som Sveriges högsta vattenfall så ska de sminkas så att de ser naturliga ut!

Vi vill framhäva det vackra

Med bilder vill vi ofta framhäva det vackra. Vad som anses vara vackert kan förstås variera. Min uppfattning är att de flesta vill se bruna ut. Det är också därför som bilder ibland förbereds med brun-utan-sol-produkter.

Det finns en lång rad metoder för att få den där hudtonen som vi tycker är snygg. Detta kanske inte ingår i forskarnas formel för skönhet men många är ändå helt på det klara med att vi är snygga när vi ser solbruna ut.

Men hur normalt är det att fuska med den bruna färgen?

Fusk för att bli brun för fotografering. Det är ganska vanligt. Visst är det så att Melanotan 2 är omdiskuterat men det är ju inte så att solarium är spiksäkert. Även om risker med solarier inte är så farliga så finns de. Det tycker jag att vi ska komma ihåg.

Det är ju bara när vi jobbar med den svartvita fotokonsten som detta blir mindre viktigt. För färgbilder så kommer vi till och med att redigera hudfärgen för att det ska bli perfekt. De där solfläckarna som jag försöker få bort med kräm kan lätt suddas bort med Photoshop!

Här ser man ju sminket i svartvitt!

En bra grund att stå på

Jag skulle vilja säga att det handlar om en bra grund att stå på. För det första så är det ju som sagt så att det finns så mycket spännande i det som är naturligt. Men det kan också vara spännande att göra något annorlunda.

Sminket har sin givna plats inom fotografi. Det kan ge en mycket bra grund att jobba vidare från. Jag har själv upplevt en så stor glädje i att samarbeta med stylist. Vi kan få fram helt unika bilder när stylistens kreativitet möter mitt öga för det sköna.

Fast därefter så tycker jag att det kan vara klokt att gå varsamt fram med redigering. Man måste inte ta bort varje fläck eller sådant som rubbar symmetrin. Ibland är ju det vackra något som du först upptäcker när du ser lite närmre.

Fotografi är en konst som måste få utrymme för färg och icke-färg

Jag tror också på att foto som konst måste ha utrymme för svängar. Både då det gäller applikation av smink och att ta bilder utan smink. Det helt osminkade är en genre för sig. En genre som jag faktiskt älskar.

Okej, nu har jag delat lite tankar om fotografi och smink. Det är ett spännande område som jag ofta tänker på. Särskilt när jag ser på TV eller läser tidningar där man ordnar så att de som är på bild ser helt rätt ut!

Jag tänker på bilder och smink
Scroll to top