Några tips om du ska fota barn

Fina bilder på barnen är något vi vill ha för framtiden. Det är så roligt att blicka tillbaka kanske tillsammans med barnbarnen som vill veta hur det var på den tiden. För att det ska bli extra kul att se på bilderna är det inte så dumt om de är fotograferade med lite eftertanke.

Du måste inte ta en kurs i fotografering för att kunna ta lite bättre bilder på dina barn. Idag är barn ganska vana vid att få en kamera i ansiktet. Många använder ju sina smartphones för att ta bilder precis hela tiden. Barnen är alltså kameravana och det är riktigt bra.

Fokusera på ögonen

Det här är ett supergreat tips om du ska fota ungarna. Lägg fokus på ögonen. Både när du riktar kameran och om du jobbar med faktiskt fokus. När bilderna har fokus på ögonen blir de ofta mycket bra.

Tänk på vinkel

Fotograferar du dina barn från din vinkel eller från deras? Betänk att barn har ett helt annat perspektiv. Deras värld är cirka en meter under din. Om du bara hukar lite innan du tar din bild kan du se helt nya vyer. Det här blir också bilder som känns lite annorlunda, lite finare helt enkelt!

Ansiktet ska vara ljussatt

Om du tar bild i mörka miljöer är det viktigast att ansiktet får det ljus som ändå finns. Om barnet står med en väldigt ljus bakgrund blir det också lite problem med ljussättning och då kan det vara klokt att försöka hitta en mörkare bakgrund att ställa barnet mot.

Enklare bakgrunder är smart

Om det händer för mycket i bakgrunden kan det förstöra bilden. Det blir svårt att fokusera på barnet när det är så rörigt bakom. Ibland går det inte att göra mycket åt detta. Men till exempel, om du är på stranden är det smartare att ta bilden mot havet än mot stranden där det är fullt med folk, eller tvärtom.

Ta bilder hela tiden!

Det kommer Kodak moments hela tiden, varje dag! Det är bara att klicka iväg med din kamera. Bry dig inte om att barnet inte är uppklätt för bröllop. Du kommer att ta bilder under högtider också men intressant nog kan det vara bilderna från vardagarna som blir till de verkliga favoriterna.

Med digital teknik är det svårt att ta för många bilder så ta hur många som helst och spara de bästa i en särskild mapp så att det blir lätt att hitta senare.

Några tips om du ska fota barn
Scroll to top